دانه ها

کلزا چیست و در صنعت غذایی چه کاربردی دارد؟

کلزا، عضوی از خانواده گل شب بو، یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی است که در مناطق معتدل یافت می‌شود. با این حال، این گیاه سازگاری گسترده ای با انواع آب و هوا دارد. محل رویش این گیاه در ابتدا سواحل شرقی دریای مدیترانه بوده است، اما امروزه در مناطق مختلفی مانند اروپا، آسیا و همچنین در ایران عمدتاً در استان های سیستان بلوچستان و مازندران می‌روید.

گیاه کلزا 1 تا 2 متر ارتفاع دارد و دارای ریشه‌های عمودی، بلند و نازک است. رنگ گل‌های گیاه سفید مایل به زرد و رنگ برگ‌های آن سبز روشن است. برگ‌های گیاه کلزا تخم مرغی شکل و حالت اره‌ای دارد.

در داخل گل دانه‌های سیاه کروی و غنی از روغن کلزا وجود دارد. کلزا حاوی مواد معدنی و  چربی زیادی است. کانولا حاوی 25-55  درصد روغن، 18-24 درصد پروتئین و 12-20 درصد پوست است.

مزایای روغن کلزا

کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی

روغن کلزا می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش دهد زیرا حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است.

افزایش زیبایی و سلامت پوست

حاوی ویتامین‌های E و K است که به بهبود مشکلات پوستی مانند چین و چروک، خطوط ریز و آکنه کمک می‌کند.

مدیریت وزن و درمان چاقی

روغن کلزا نسبت به سایر روغن‌ها از چربی اشباع کمتری برخوردار است و می‌تواند در مدیریت وزن مفید باشد.

تقویت مو و از بین بردن شوره سر

استفاده از روغن کلزا می‌تواند به سلامت مو کمک کند.

برای اطلاعات بیشتر «روغن رزماری چیست؟ آموزش دو روش ساده برای تهیه روغن رزماری» را مطالعه کنید.

معایب روغن کلزا

روغن کلزا از دانه‌های گیاه کلزا تولید می‌شود و به نام علمی Brassica napus نیز شناخته می‌شود. این گیاه شبیه به گیاهانی از خانواده کلم، کلم بروکلی و گل کلم است. در فصل بهار، چشم‌انداز دوست‌داشتنی و زیبایی شگفت‌انگیزی دارد.

در ادامه به معایب روغن کلزا پرداخته‌ایم:

اثرات مضر در صورت داشتن بیماری‌های قلبی

روغن کلزا در صورت مصرف زیاد، عوارضی مانند کم خونی، یبوست، آسیب بینایی و حساسیت مفرط ایجاد می‌کند.

آسیب به کلیه‌ها و غدد فوق کلیوی

مصرف زیاد روغن کلزا می‌تواند آسیب دائمی به کلیه‌ها و غدد فوق کلیوی ایجاد کند.

مشکلات گوارشی

اگر شما به مواد تشکیل‌دهنده‌ی این روغن حساسیت داشته باشید، ممکن است پس از مصرف علائمی همچون اسهال، استفراغ، درد معده و یبوست را تجربه کنید.

کاربرد روغن کلزا

به کاربردهای روغن کلزا نگاهی بیندازیم؛

پخت و پز

روغن کلزا برای سرخ کردن، کباب، تخم مرغ و سایر غذاهای سرخ شده مفید است. همچنین در محصولات پخته شده مانند کلوچه و کیک استفاده می‌شود.

صنایع غذایی

از دانه‌های کلزا در صنایع غذایی برای تهیه نان، مارگارین، کنسرو و غذاهای آماده استفاده می‌شود.

سایر صنایع

روغن کلزا در صابون سازی، پلاستیک سازی، صنایع لاستیک سازی و به عنوان روان کننده در ماشین آلات صنعتی کاربرد دارد.

برای اطلاعات بیشتر «بهترین روغن برای مصارف خانگی؛ معرفی انواع روغن پخت و پز و سرخ کردنی» را می‌توانید مطالعه کنید.

کلزا، عضوی از خانواده گل شب بو، یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی است که در مناطق معتدل یافت می‌شود. با این حال، این گیاه سازگاری گسترده ای با انواع آب و هوا دارد. محل رویش این گیاه در ابتدا سواحل شرقی دریای مدیترانه بوده است، اما امروزه در مناطق مختلفی مانند اروپا، آسیا و همچنین در ایران عمدتاً در استان های سیستان بلوچستان و مازندران می‌روید.

برای آشنایی با سایر دانه‌ها به «معرفی انواع دانه‌های روغنی و کاربرد آن‌ها» مراجعه کنید.

گیاه کلزا 1 تا 2 متر ارتفاع دارد و دارای ریشه‌های عمودی، بلند و نازک است. رنگ گل‌های گیاه سفید مایل به زرد و رنگ برگ‌های آن سبز روشن است. برگ‌های گیاه کلزا تخم مرغی شکل و حالت اره‌ای دارد.

در داخل گل دانه‌های سیاه کروی و غنی از روغن کلزا وجود دارد. کلزا حاوی مواد معدنی و  چربی زیادی است. کانولا حاوی 25-55  درصد روغن، 18-24 درصد پروتئین و 12-20 درصد پوست است.

کاربرد و مزایای روغن کلزا

فرایند تولید روغن کلزا

 در ادامه با سفر دانه‌های کلزا تا تبدیل شدن به روغن طلایی، همراهتان خواهیم بود. سفر این دانه‌های ریز از دل مزارع تا تبدیل شدن به روغن ناب، فرایندی جذاب و آموزنده است که در ادامه به طور خلاصه به آن می‌پردازیم:

۱. برداشت

در فصل برداشت، دانه‌های کلزا زمانی که به رنگ قهوه‌ای تیره درآمده و غلاف آن‌ها خشک شده باشد، جمع‌آوری می‌شوند.

۲. تمیز کردن

در این مرحله، ناخالصی‌هایی مانند خاک، سنگ، برگ و سایر مواد اضافی از دانه‌ها جدا می‌شوند تا از کیفیت روغن نهایی محافظت شود.

۳. خشک کردن و آسیاب

رطوبت دانه‌ها باید به حد مطلوب برای روغن‌گیری برسد. لذا، با دستگاه‌های مخصوصی دانه‌ها خشک می‌شوند. در صورت نیاز به قطعات ریزتر تبدیل می‌شوند تا سطح تماس آن‌ها با حلال افزایش یابد و فرآیند استخراج روغن به طور موثرتری انجام شود.

۴. استخراج روغن

در این مرحله، از دو روش اصلی برای استخراج روغن از دانه‌های کلزا استفاده می‌شود:

  • پرس سرد: در این روش، با اعمال فشار مکانیکی به دانه‌ها، روغن از آن‌ها جدا می‌شود. این روش، بهترین و سالم‌ترین روش استخراج روغن کلزا است.
  • استخراج با حلال: در این روش، از حلال‌هایی مانند هگزان برای حل کردن روغن موجود در دانه‌ها استفاده می‌شود. سپس حلال با روش‌های تقطیر از روغن جدا شده و روغن خام استخراج می‌شود.

۵. تصفیه روغن

در صورت نیاز برای حذف برخی از ناخالصی‌ها، روغن به دست آمده تصفیه و بوگیری می‌شود.

۶. بسته‌بندی و عرضه

روغن تصفیه شده در ظروف مخصوص بسته‌بندی شده و به بازار عرضه می‌شود.

مطالب مفیدی در نوشته «دستگاه روغن گیر چند کاره چیست؟ معرفی بهترین دستگاه‌های روغن گیر چند کاره» برای شما ارائه شده است.

بهترین دستگاه روغن گیری کلزا کدام دستگاه است؟

بهترین دستگاه برای روغن گیری از کلزا و تولید بهترین روغن کلزا

امروزه از تکنولوژی‌های پیشرفته در فرآیند تولید روغن کلزا استفاده می‌شود که این امر موجب افزایش کیفیت روغن، کاهش ضایعات و حفظ محیط زیست می‌شود. در ادامه به معرفی و بررسی بهترین دستگاه های  روغن گیری خواهیم پرداخت:

دستگاه پرس سرد  NF500

دستگاه پرس سرد  NF500، یکی از محصولات برجسته شرکت کاراپرس در زمینه روغن گیری است که با ابعاد 84*24*54 سانتی‌متر و وزن 82 کیلوگرم طراحی شده است. این دستگاه با قدرت موتور 1.5 کیلووات و موتور گیربکس آلمان و اتریش تجهیز شده است، توانایی روغن گیری ۲۰ کیلوگرم دانه در ساعت را دارد.

از دیگر ویژگی‌های این دستگاه می‌توان به توانایی روغن‌گیری از انواع دانه‌ها اعم از کنجد، سیاهدانه، آفتاب گردان، هسته انار، نارگیل و بیش از صد نوع دانه دیگر اشاره کرد. با نوع پرس سرد و ماردونی، این دستگاه گزینه ای ایده‌آل برای کسانی است که به دنبال یک راهکار کارآمد برای روغن ‌گیری در صنایع غذایی مختلف هستند.

شرکت کاراپرس با تعهد به ارائه محصولات با کیفیت بالا و قیمت مناسب، دستگاه پرس سرد NF500 را به عنوان یک گزینه عالی برای روغن‌گیری ارائه می‌دهد.

دستگاه پرس سرد   NF600

دستگاه پرس سرد NF600  از سری دستگاه‌های روغن گیری کاراپرس، یک تجهیز مدرن و کارآمد در زمینه روغن کشی است. این دستگاه با ابعاد 106 سانتی‌متر طول، 28 سانتی‌متر عرض و 59  سانتی‌متر ارتفاع، با وزن 120 کیلوگرم تولید شده است. این دستگاه قادر به روغن ‌گیری از ۱ تا ۳۰ کیلوگرم دانه در ساعت است.

محصول NF600 از دستگاه‌های پیشرفته روغن گیری است که با توجه به توانایی استخراج دانه‌ها تا 70 کیلوگرم، برای انواع دانه‌های مختلفی از جمله دانه زردآلو، کتان، خردل، گردو، گزنه، گوجه فرنگی، کاکائو، سویا، خربزه، زمینی، تمشک، کدو، فندق، بادام، فلفل، پسته و … مناسب است. 

این دستگاه با تکنولوژی پیشرفته و استفاده از قطعات با کیفیت، گزینه‌ای ایده‌آل برای تولیدکنندگان روغن و کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ در صنعت روغن‌کشی محسوب می‌شود.

دستگاه روغن گیری سرد  NF1000

دستگاه پرس سرد  NF1000، یک دستگاه روغن گیری ارتقاء یافته از کاراپرس، با ابعاد 125 سانتی‌متر در طول، 35 سانتی‌متر در عرض و 65 سانتی‌متر در ارتفاع است.

این دستگاه به وزن 290 کیلوگرم، با توان موتور 4 کیلو وات و موتور گیربکس از آلمان و اتریش تجهیز شده است. دستگاه با تابلو برق ABB و قابلیت پرس سرد، توانایی روغن‌گیری  100 کیلوگرم دانه  در ساعت  را دارد. قابلیت روغن‌گیری از انواع دانه‌ها از جمله کنجد، سیاه دانه، آفتاب گردان، هسته انار، نارگیل و بیش از صد نوع دانه دیگر نیز به این دستگاه افزوده شده است.

خرید و قیمت دستگاه روغن گیری کلزا

نکاتی که باید قبل از خرید دستگاه روغن گیری کلزا در نظر بگیرید:

نوع دستگاه

دستگاه‌های روغن گیری کلزا در دو نوع خانگی و صنعتی موجود هستند.

ظرفیت تولید

 میزان روغن مورد نیاز خود را در نظر بگیرید.

روش روغن گیری

دو روش پرس سرد و پرس گرم برای روغن گیری وجود دارد. که باید در نظر داشت روغنکشی یا روغنگیری به روش پرس سرد در حفظ بو، مزه، رنگ و خاصیت مواد مغذی روغن تاثیر به سزایی دارد که کلیه خواص روغن در این روش حفظ می‌شود.

قیمت

قیمت دستگاه‌های روغن گیری کلزا با توجه به نوع، ظرفیت و برند آنها متفاوت است.

مزایای استفاده از دستگاه روغن گیری کلزا

مصرف روغن سالم و طبیعی

با استفاده از دستگاه روغن گیری کلزا می‌توانید روغن سالم و طبیعی را در منزل خود تولید کنید.

صرفه جویی در هزینه

قیمت روغن کلزا در بازار بالا است، با استفاده از دستگاه روغن گیری می‌توانید روغن را با  قیمت ارزان‌تری تهیه کنید.

ایجاد شغل

می‌توانید از دستگاه روغن گیری برای تولید روغن کلزا و فروش آن استفاده کنید.

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

در این مقاله به بررسی دانه‌های کلزا پرداختیم و خواص روغن کلزا را مورد ارزیابی قرار دادیم؛ در ادامه فرایند تولید روغن کلزا را شرح دادیم. سپس بهترین دستگاه‌های روغن گیری کلزا را معرفی کردیم. این دستگاه‌ها مربوط به کاراپرس از برترین‌ها در تامین ماشین‌آلات صنایع غذایی است، می‌باشند. نهایتاً به بررسی خرید و قیمت دستگاه روغن گیری پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *